Alvisbilvard

Vad är skillnaden på vax, polering och lackskydd?

Vad är skillnaden på vax, polering och lackskydd?

Hur skiljer sig vax, polering och lackskydd?

Lacken på bilen utstår mycket som till exempel saltslask, stenskott, asfalt och starkt solljus. Bilens lack har till uppgift att skydda plast och plåt från dessa påfrestningar. Genom regelbunden bilvård är det lättare att hålla bilen ren och snygg över tid. Polering, vaxning och lackskydd håller är behandlingar som hjälper till att hålla bilens utsida snygg då de ökar lackens livslängd och motståndskraft mot slitage. Här ger vi en kort beskrivning om vad de innebär och hur de skiljer sig åt.

Polering

Med tiden förlorar lacken sin glans. Polering innebär att man med hjälp av slipmedel (polish) tar bort ett litet lager av lacken för att få en jämn yta på bilen vilken reflekterar ljuset jämnt och därmed gör den blank. Detta ger dock inte lacket något skydd och det behövs därför en efterbehandling, såsom vax, för att stärka lacken igen.

Vax

Vax finns i många olika varianter och har som uppgift att skydda lacken mot yttre påfrestningar. Vaxning ger ingen ny glans till en matt yta utan förstärker den glans som finns i lacken då den fyller ut ojämnheter och eventuella fel i lacken. Polering och vax fungerar därför som bäst när de används tillsammans.

Lackskydd

Lackskydd skyddar även det bilens utsida genom att stå emot yttre påfrestningar som oxidation och ultraviolett strålning. Ett lackskydd gör även att du själv inte behöver lägga lika mycket tid på att underhålla billacken. Dessutom förlängs lackens livslängd, bilen ser renare ut och blir också enklare att tvätta.

Sammanfattningsvis tar alltså polering bort ett lager av lacken för att ge glans och ett jämnt ytskick. Vax gör detsamma genom att lägga på ett lager. Dessa två metoder fungerar som bäst tillsammans, för en längre hållbarhet och bättre skydd. Lackskydd ökar billackens skydd mot yttre påfrestningar och gör det lättare att underhålla utsidan.

Vi på Älvis Bilvård hjälper dig att ta hand om bilen, året om. Boka våra paket med vaxning, polering och lackskydd här eller kontakta oss på 090-200 78 52

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top