Alvisbilvard

Äntligen däckbytarsäsong!

Äntligen däckbytarsäsong!

Äntligen däckbytarsäsong!

Vintern närmar sig med stormsteg och det börjar bli dags att byta däck. För många kan det kännas motigt att ta tag i, men att byta till vinterdäck innebär att man färdas på ett säkrare sätt och ska såklart inte struntas i. I norra Sverige är det vanligast att man har dubbdäck under vintertid. Det är däremot tillåtet att ha odubbade friktionsdäck året om.

Vilka regler finns när det gäller vinterdäck?

Enligt lag måste bilen ha vinterdäck mellan den 1 december och 31 mars. Vinterdäck är även tillåtna från och med den 1 oktober ända fram till den 15 april samt om du ska köra där det förväntas vara vinterväglag. Viktigt att komma ihåg när du ska byta däck inför vintern är att kolla så att mönsterdjupet på däcken är inom godkända mått. För personbil och fordon upp till 3,5 ton innebär det att mönsterdjupet vid vinterväglag ska vara minst 3 millimeter. Samma mått gäller för släpvagnar som du drar med dessa fordon. Har du ett tyngre fordon över 3,5 ton gäller minst 5 millimeter mönsterdjup under vintern.


Vi hjälper dig med dina däcktjänster i Umeå till ett bra pris, boka enkelt via vår hemsida!


Informationen är hämtad från Transportstyrelsen (2022)

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top